Reparer frontruten nå - spar penger


 

Skjemmes frontruten din av en liten "glassrose"? Da bør du besøke vårt glasskade-verksted så snart som mulig.

Ekspanderende vann

Bilde

Kong Vinter bruker to teknikker for å ødelegge frontruter belemret med steinsprut-skader. Den ene teknikken er basert på vann som fryser. Det som skjer er at vann renner ned i skaden når det er mildt i været og når frosten overtar, fryser vannet til is. Vann forlanger som kjent større plass i frossen tilstand, noe som igjen kan føre til at glasskaden forstørres.

Varmeforskjell

Bilde

Det andre faremomentet oppstår når det er virkelig kaldt ute og du kjører varme-apparatet på full guff. Temperatur-forskjellen på inn og utsiden av ruten kan i slike tilfeller bli så stor at det medfører en spenningsforskjell i det laminerte glasset (se forklaring nedenfor). Dette kan igjen resultere i at glasskader "vokser".

Forbudt

Bilde

Hvis du har en steinsprutskade er det mange gode grunner til å ta affære så snart som mulig. Hvis skaden sitter i førerens synsfelt (se forklaring nedenfor), risikerer du mangellapp. Hvis du er så heldig at skaden sitter utenfor synsfeltet, kan du spare mange kroner på å oppsøke verksted før skaden blir for stor. Det er nemlig ikke mulig å reparere glasskader som er mer enn tre centimeter i diameter.

Null egenandel

Bilde

Årsaken til at du kan spare penger hvis du er rask på avtrekkeren, er at de fleste forsikringsselskaper subsidierer reparasjon av glasskader, i den forstand at du slipper egenandel.

Dette gjør selvsagt ikke forsikrings selskapene for å være snille, men fordi alternativet - det å vente til hele frontruten må skiftes ut - er langt dyrere. En ny frontrute koster nemlig mellom 3.000 og 7.000 kroner.

Fra 1000 til 2000 kroner

Hvis du utsetter problemet til frontruten må skiftes, er det slutt på godviljen. Da må du belage deg på å betale mellom 1.000 og 2.000 kroner i egenandel.

Fakta om glasskader

Bilde

Reparasjon av glasskader koster vanligvis omlag 500 kroner.

En glasskade-reparasjon tar vanligvis omkring 40 minutter.

Kun glasskader med diameter inntil 3 centimeter kan repareres.

Det medfører mangellapp å kjøre med glasskade i førerens synsfelt.

I førerens synsfelt kan man reparere skader med størrelse inntil 10 mm. Ved større skader enn 10 mm. i synsfeltet må ruten skiftes ut. Førerens synsfelt kan grovt defineres på følgende måte: Sett deg i bilen og hold opp et liggende A4-ark. Flytt A4-arket bort til rattet, slik at nedre del av arket berører rattet. Flytt arket frem til frontruten. Arket dekker nå førerens synsfelt.

Glasskader repareres ved hjelp av en vakuum-pumpe, som trekker luften ut av skaden. Deretter presses tyntflytende glasslim inn i skaden med høyt trykk. Limet har den egenskapen at det ikke herder før man behandler det med UV-lampe.

Fakta om laminert glass

Bilde
Laminertglass  

*Laminert glass er den eneste lovlig glasstypen i frontruter og har vært brukt de siste 35 årene.

*Laminert glass består av to glassruter som er limt sammen med seig folie.

*Laminert glass har den egenskapen at det fortsatt henger sammen selv om et av lagene skulle knuse.

Fakta om herdet glass

Bilde
Herdet glass 

*Glass herdes ved at den varmes opp til flere hundre grader før det gjennomgår en hurtig nedkjøling.

*Herdingen skaper spenninger i glasset, som derfor tåler 6 ganger så harde slag som ikke-herdet glass.


*Herdet glass blir hvitt og ugjennomsiktig når det sprekker. Dette er årsaken til at man sluttet å bruke herdet glass i frontruter.

*Når herdet glass først knuser, oppleves det nærmest som en eksplosjon.

*Herdet glass deler seg i svært mange og uskarpe biter ved knusing og er derfor mindre farlig enn vanlig glass.

Kilde: Rune Sandve, logistikkansvarlig i Riis Bilglass.